JAPANESE CHEESE CAKE
SUMBER : olahan dari beberapa sumber resepi
SUMBER : olahan dari beberapa sumber resepi
250g cream cheese
50g butter
100ml fresh milk
6biji kuning telur
1tsp lemon emulco
1tsp vanilla essence
60g tepung kek
20g tepung jagung
1/8tsp garam
6biji putih telur
140g gula
1/8 tsp cream of tartar
Cara caranya :-
- Dengan teknik bain marie,panaskan cream cheese + butter + fresh milk sehingga cair dan sebati...biarkan sejuk
- Masukkan kuning telur + lemon emulco + vanilla essence + tepung +garam..sebatikan
- Pukul putih telur + cream of tartar sehingga sedikit kembang kemudian masukkan gula..pukul sehingga bertanduk
- Ambil putih telur yang dah dipukul tadi masukkan kedalam adunan cream cheese dan gaulkan secara kaup balik sedikit demi sedikit.
- Bakar pada suhu 150-160 selama 1 jam secara bain marie
Tips (untuk panduan kita semua)
* cream cheese dan telur di biarkan pada suhu bilik sebelum digunakan
* putih telur tidak boleh terlebih atau terkurang dipukul.
CREAM PUFF ( lebih kurang 20 biji )
SUMBER : Hasil pembelajaran di MIB
200ml air
100gm butter
1/3tsp garam
150gm tepung
225gm telur
- Air + Butter + Garam di masak atas dapur sehingga betul2 didih.
- Masukkan tepung setelah didih dan gaul sehingga tiada sebarang adunan melekat di dalam periuk, tutup api.
- Masukkan adunan tepung tadi ke dalam mixer dan masukkan telur satu persatu. Bagi memastikan konsistensi nya seperti mana yang dikehendaki, menggunakan jari ataupun spatula, buat belahan ke atas adunan tadi,sekiranya adunan tadi bercantum semula..adunan anda adalah baik.
- Masukkan ke dalam piping beg dan bentukkan ke dalam loyang. Bakar selama 20 - 25 min suhu 220c
CREAM PUFF CUSTARD
225ml susu segar
50gm gula
40gm telur kuning
12.5gm tepung
12.5gm tepung jagung
- Ambil separuh daripada sukatan gula + susu dimasak di atas dapur sehingga didih.
- Telur kuning + lebihan gula di pukul menggunkan whisk sehingga gula larut.
- Masukkan adunan telur kuning tadi bersama tepung kedalam susu dan tutup api apabila telah pekat.
- Boleh dimasukkan ke dalam cream puff apabila telah sejuk.
* bakar mengikut kesesuaian suhu oven anda