Wednesday, January 11, 2012

Japanese Cheese Cake

Lagi lagi cheese cake...apa lagi lah kan??...heheheh...itu je lah kegemaran sue sekeluarga...kali nie sue buat japanese cheese cake...texture cake ni lain dari cheese cake yang biasa sebab dia seakan akan chiffon cake..sangat gebu,ringan dan tak muak untuk dimakan.

Sebenarnya sue dah buat beberapa kali kek ni masa dulu,oleh sebab tak jadi sangat ketika tuh sue pun merajuk lah malas nak buat dah..end up beli je lah kalo nak makan..paling best sekali kek ni sue beli dekat isetan klcc..dulu reganya dalam rm18 sekarang harganya dah naik rm20...agaknya makin lama harga cake nih nanti makin naik aje..

So al kisah nya sue mendapat semangat nak buat balik kek ni lepas tengok blog kawan sue...rasa tercabar jek nak buat..sebab apa kes kawan sue buat boleh jadi and sue buat tak jadi..so cabaran bermula lah untuk sue buat kek ni untuk semangat tahun baru ni...hehehe...selain pada tu..sue ni nak menghilang segala kekusutan di hati..kalo dah kusut tuh, cara terapi sue ialah baking...so mulalah menggodek dan berkarate di dapur..jom tengok..


Ta daaa...cantik tak?? cantik tak?? Sebenarnya ni 2nd attempt..cubaan kali pertama tak jadi gebu macam ni..kali ni sue cuba resepi lain...nak kata cantik sangat pun tak la..tak perfect mana pun sebab ada crack kat atas kek..kalo tak caya meh tengok...


So apa yang boleh sue katakan kat sini..kek ni texture memang dah gebu cuma atas tu ada sedikit tak cantik lah..sue kena kawal temperature oven sue for next attempt...sue tak puas hati lagi ni..so inysaAllah there'll be next attempt


Yummie..sedap di makan..sangat gebu...jom sue kongsikan resipi yaa..


JAPANESE CHEESE CAKE
SUMBER : olahan dari beberapa sumber resepi

 250g    cream cheese
   50g    butter
100ml   fresh milk
   6biji   kuning telur
   1tsp   lemon emulco
   1tsp   vanilla essence
   60g    tepung kek
   20g    tepung jagung
 1/8tsp  garam
   6biji   putih telur
   140g  gula
 1/8 tsp cream of tartar

Cara caranya :-
  1. Dengan teknik bain marie,panaskan cream cheese + butter + fresh milk sehingga cair dan sebati...biarkan sejuk
  2. Masukkan kuning telur + lemon emulco + vanilla essence + tepung +garam..sebatikan
  3. Pukul putih telur + cream of tartar sehingga sedikit kembang kemudian masukkan gula..pukul sehingga bertanduk
  4. Ambil putih telur yang dah dipukul tadi masukkan kedalam adunan cream cheese dan gaulkan secara kaup balik sedikit demi sedikit.
  5. Bakar pada suhu 150-160 selama 1 jam secara bain marie 
Tips (untuk panduan kita semua)

* cream cheese dan telur di biarkan pada suhu bilik sebelum digunakan
* putih telur tidak boleh terlebih atau terkurang dipukul.
* bakar mengikut kesesuaian suhu oven anda

2 comments:

  1. Mana best pakai lemon betul atau emulco???

    ReplyDelete
  2. To me lemon emulco taste better,pasal orang pernah try pakai lemon squeeze rasa dia lain skit...cubalah ko buat eksperimen pulak :)

    ReplyDelete